Έλα να «μαγειρέψουμε» μαζί λέξεις για το φαγητό σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs! Εάν είσαι παθιασμένος foodie, θέλεις να δημιουργήσεις το δικό σου food blog και να μάθεις πώς να αφηγείσαι, να δημοσιεύεις και να προωθείς αποτελεσματικά μια γαστρονομική εμπειρία ή σε συναρπάζει η ιδέα του να μυηθείς στον κόσμο του γαστρονομικού ρεπορτάζ και της «δημοσιογραφίας των γεύσεων», τότε αυτό το σεμινάριο είναι για εσένα! Μαζί θα εξετάσουμε τα είδη της έντυπης και ηλεκτρονικής γαστρονομικής δημοσιογραφίας (food journalism), εστιάζοντας:

  1. Στην κατανόηση στρατηγικών επικοινωνίας και δημοσιογραφικών πρακτικών που σχετίζονται με τη γαστρονομία
  2. Στην εξοικείωση με τα είδη των γαστρονομικών άρθρων και την αποτελεσματική και ορθή χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, καθώς και των Κοινωνικών Μέσων για τη σωστή προβολή και προώθηση της δουλειάς μας, αλλά και του επαγγελματικού μας προφίλ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 15 ώρες (πέντε 3ωρες συναντήσεις)

Σημαντική Σημείωση: Λόγω της φύσης του σεμιναρίου είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας συσκευή laptop ή tablet σε όλες τις συναντήσεις

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1η Συνάντηση

Εισαγωγή στη γαστρονομική δημοσιογραφία και τα food blogs

Τι είναι η γαστρονομική δημοσιογραφία. Σύντομη ιστορική αναδρομή: η έναρξη και η εξέλιξη των γαστρονομικών εντύπων και ιστοσελίδων καθώς και των food blogs σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο.

Οι νέες τάσεις της γαστρονομίας – μελετάμε τις σύγχρονες «γαστρονομικές εμμονές» (slow food, street food, comfort food, μαγειρική οικονομία, vegan, gluten free, τοπικές κουζίνες, superfoods, D.I.Y. κ.λπ.).

Η σημασία του σωστού concept για τη δημιουργία του δικού μας blog.

Hands-on experience: Αποφασίζουμε το concept για το δικό μας blog και προχωράμε στη δημιουργία του μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

 

2η Συνάντηση

Τεχνικές γραφής και Food writing & styling

Η ορθή κειμενική ταυτότητα ενός γαστρονομικού άρθρου, τα διάφορα είδη, η δομή, τα γλωσσικά και υφολογικά στοιχεία.

Food writing & styling: Οι τρόποι γραφής, η χρήση γεγονοτικού περιεχομένου και τα feature articles ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Η σημασία της φωτογραφίας ως «σκηνογραφίας της γεύσης». Εξετάζουμε παραδείγματα καλής πρακτικής από τα διασημότερα food blogs.

Η ανάλυση του target group μας και πώς να το προσεγγίσουμε αποτελεσματικά.

Hands-on experience: Γράφουμε ένα σύντομο γαστρονομικό άρθρο που θα χρησιμοποιήσουμε για την έναρξη του δικού μας blog.

 

3η Συνάντηση

Social media – Δημοσιοποίηση και προώθηση

H ορθή χρήση των Κοινωνικών Μέσων για τη σωστή προβολή της γαστρονομικής δημοσιογραφίας. Αναλύουμε τις διάφορες τεχνικές και τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας και μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες των social media για την προώθηση των κειμένων μας αλλά και του προφίλ μας.

Hands-on experience: Προωθούμε ένα από τα γαστρονομικά μας άρθρα, επιλέγοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής μας.

 

4η Συνάντηση

Δημοσιογράφος γεύσης και το Food writing ως επάγγελμα

Μαθαίνουμε πώς η γαστρονομική δημοσιογραφία μπορεί να είναι ένα επικερδές επάγγελμα, πώς δημιουργούμε περιεχόμενο που εμπεριέχει τοποθέτηση προϊόντος ή διαφήμιση υπηρεσίας και σε τι διαφέρει το διαφημιστικό άρθρο από το απλό κείμενο / ρεπορτάζ. Αναλύουμε το networking και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με συνεργασίες, πώς προσελκύουμε χορηγίες και πώς συμμετέχουμε σε ομαδικές δράσεις για την προώθηση της δουλειάς μας. Online & Offline PR – δικτύωση δημοσιογράφων γεύσης / food bloggers.

Hands-on experience: Μελετάμε παραδείγματα καλής πρακτικής και αναζητούμε δυνατότητες συνεργασίας στο Διαδίκτυο. 

 

5η Συνάντηση

Σύνδεση γαστρονομικής και ταξιδιωτικής δημοσιογραφίας

Η γαστρονομία ως υποσύνολο της ταξιδιωτικής εμπειρίας, η σημασία της γεωγαστρονομίας και η ανάδειξη των εθνικών και τοπικών πρώτων υλών και προϊόντων.

Hands-on experience: Γράφουμε ένα σύντομο γεω-γαστρονομικό άρθρο, το προωθούμε σύμφωνα με τα πρότυπα της 3ης Συνάντησης και το αξιοποιούμε επαγγελματικά σύμφωνα με τα πρότυπα της 4ης Συνάντησης.

Κατοχύρωση θέσης

Για την κατοχύρωση της θέσης σας είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού, που αναγράφεται στις πληροφορίες του σεμιναρίου, εντός 5 ημερών από την αποστολή της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τρόποι πληρωμής εδώ.

Περιηγηθείτε σε όλα τα σεμινάρια της κατηγορίας!

dimosiografia-radiofono