Menu Close

Food Journalism & Blogging

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο, οι εγγραφές άρχισαν.

Δηλώστε τώρα το ενδιαφέρον σας για να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

Έλα να «μαγειρέψουμε» μαζί λέξεις για το φαγητό σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs! Εάν είσαι παθιασμένος foodie, θέλεις να δημιουργήσεις το δικό σου food blog και να μάθεις πώς να αφηγείσαι, να δημοσιεύεις και να προωθείς αποτελεσματικά μια γαστρονομική εμπειρία ή σε συναρπάζει η ιδέα του να μυηθείς στον κόσμο του γαστρονομικού ρεπορτάζ και της «δημοσιογραφίας των γεύσεων», τότε αυτό το σεμινάριο είναι για εσένα!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διάρκεια σεμιναρίου: (πέντε 3ωρες συναντήσεις) 15 ώρες
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης
Έναρξη σεμιναρίου με τη συμμετοχή 12 ατόμων
Μέγιστος αριθμός ατόμων 20
Τιμή 100 (προκαταβολη 20 + 2 δόσεις x 40)€

Έλα να «μαγειρέψουμε» μαζί λέξεις για το φαγητό σε περιοδικά, εφημερίδες, ιστοσελίδες και blogs! Εάν είσαι παθιασμένος foodie, θέλεις να δημιουργήσεις το δικό σου food blog και να μάθεις πώς να αφηγείσαι, να δημοσιεύεις και να προωθείς αποτελεσματικά μια γαστρονομική εμπειρία ή σε συναρπάζει η ιδέα του να μυηθείς στον κόσμο του γαστρονομικού ρεπορτάζ και της «δημοσιογραφίας των γεύσεων», τότε αυτό το σεμινάριο είναι για εσένα! Μαζί θα εξετάσουμε τα είδη της έντυπης και ηλεκτρονικής γαστρονομικής δημοσιογραφίας (food journalism), εστιάζοντας:

  1. Στην κατανόηση στρατηγικών επικοινωνίας και δημοσιογραφικών πρακτικών που σχετίζονται με τη γαστρονομία
  2. Στην εξοικείωση με τα είδη των γαστρονομικών άρθρων και την αποτελεσματική και ορθή χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, καθώς και των Κοινωνικών Μέσων για τη σωστή προβολή και προώθηση της δουλειάς μας, αλλά και του επαγγελματικού μας προφίλ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 15 ώρες (πέντε 3ωρες συναντήσεις)

Σημαντική Σημείωση: Λόγω της φύσης του σεμιναρίου είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας συσκευή laptop ή tablet σε όλες τις συναντήσεις.

Κατοχύρωση θέσης

Για την κατοχύρωση της θέσης σας είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού, που αναγράφεται στις πληροφορίες του σεμιναρίου, εντός 5 ημερών από την αποστολή της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Τρόποι πληρωμής εδώ.

Περιηγηθείτε σε όλα τα σεμινάρια της κατηγορίας!

dimosiografia-radiofono

1η Συνάντηση

Εισαγωγή στη γαστρονομική δημοσιογραφία και τα food blogs

Τι είναι η γαστρονομική δημοσιογραφία. Σύντομη ιστορική αναδρομή: η έναρξη και η εξέλιξη των γαστρονομικών εντύπων και ιστοσελίδων καθώς και των food blogs σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο.

Οι νέες τάσεις της γαστρονομίας – μελετάμε τις σύγχρονες «γαστρονομικές εμμονές» (slow food, street food, comfort food, μαγειρική οικονομία, vegan, gluten free, τοπικές κουζίνες, superfoods, D.I.Y. κ.λπ.).

Η σημασία του σωστού concept για τη δημιουργία του δικού μας blog.

Hands-on experience: Αποφασίζουμε το concept για το δικό μας blog και προχωράμε στη δημιουργία του μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

 

2η Συνάντηση

Τεχνικές γραφής και Food writing & styling

Η ορθή κειμενική ταυτότητα ενός γαστρονομικού άρθρου, τα διάφορα είδη, η δομή, τα γλωσσικά και υφολογικά στοιχεία.

Food writing & styling: Οι τρόποι γραφής, η χρήση γεγονοτικού περιεχομένου και τα feature articles ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Η σημασία της φωτογραφίας ως «σκηνογραφίας της γεύσης». Εξετάζουμε παραδείγματα καλής πρακτικής από τα διασημότερα food blogs.

Η ανάλυση του target group μας και πώς να το προσεγγίσουμε αποτελεσματικά.

Hands-on experience: Γράφουμε ένα σύντομο γαστρονομικό άρθρο που θα χρησιμοποιήσουμε για την έναρξη του δικού μας blog.

 

3η Συνάντηση

Social media – Δημοσιοποίηση και προώθηση

H ορθή χρήση των Κοινωνικών Μέσων για τη σωστή προβολή της γαστρονομικής δημοσιογραφίας. Αναλύουμε τις διάφορες τεχνικές και τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας και μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες των social media για την προώθηση των κειμένων μας αλλά και του προφίλ μας.

Hands-on experience: Προωθούμε ένα από τα γαστρονομικά μας άρθρα, επιλέγοντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής μας.

 

4η Συνάντηση

Δημοσιογράφος γεύσης και το Food writing ως επάγγελμα

Μαθαίνουμε πώς η γαστρονομική δημοσιογραφία μπορεί να είναι ένα επικερδές επάγγελμα, πώς δημιουργούμε περιεχόμενο που εμπεριέχει τοποθέτηση προϊόντος ή διαφήμιση υπηρεσίας και σε τι διαφέρει το διαφημιστικό άρθρο από το απλό κείμενο / ρεπορτάζ. Αναλύουμε το networking και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με συνεργασίες, πώς προσελκύουμε χορηγίες και πώς συμμετέχουμε σε ομαδικές δράσεις για την προώθηση της δουλειάς μας. Online & Offline PR – δικτύωση δημοσιογράφων γεύσης / food bloggers.

Hands-on experience: Μελετάμε παραδείγματα καλής πρακτικής και αναζητούμε δυνατότητες συνεργασίας στο Διαδίκτυο. 

 

5η Συνάντηση

Σύνδεση γαστρονομικής και ταξιδιωτικής δημοσιογραφίας

Η γαστρονομία ως υποσύνολο της ταξιδιωτικής εμπειρίας, η σημασία της γεωγαστρονομίας και η ανάδειξη των εθνικών και τοπικών πρώτων υλών και προϊόντων.

Hands-on experience: Γράφουμε ένα σύντομο γεω-γαστρονομικό άρθρο, το προωθούμε σύμφωνα με τα πρότυπα της 3ης Συνάντησης και το αξιοποιούμε επαγγελματικά σύμφωνα με τα πρότυπα της 4ης Συνάντησης.

sotiria theodorou Θεοδώρου Σωτηρία.

Δημοσιογράφος, Social Media Content Specialist, Copywriter, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Μεταφράστρια, μαγεμένη από τη γραφή και τις γλώσσες ως μέσο έκφρασης. Αριστούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. (ΑΠΘ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού στους Τομείς Μετάφρασης & Διερμηνείας από το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας. Εργάστηκε ως Αρχισυντάκτρια και Μεταφράστρια σε Περιοδικά Γαστρονομίας και Τουρισμού, έκατσε ξανά στα θρανία για να μάθει γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, μοιράστηκε την αγάπη της για τις ξένες γλώσσες και κουλτούρες με μαθητές κάθε ηλικίας, ταξίδεψε πολύ και παράλληλα ανακάλυψε τη συγκλονιστική δύναμη που έχουν τα social media, όταν αφηγούμαστε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Την συνεπαίρνει η δύναμη των νέων ανθρώπων που επικοινωνούν, διαβάζουν, δουλεύουν, προσπαθούν, ξαναπροσπαθούν και εξελίσσονται μαζί.

Extras

Πιστεύει στη δύναμη της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Προσπαθεί να πείσει κάθε μαθητή της ότι «η γνώση είναι δύναμη». Το motto της: «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Διαβάζει, ταξιδεύει, εκτελεί περίεργες συνταγές μαγειρικής και δεν σταματά να ανακαλύπτει νέους τρόπους, για να μοιράζεται ενδιαφέρουσες εμπειρίες (και νέα βιβλία, προορισμούς και πιάτα!) με τους ανθρώπους που αγαπάει.