Menu Close

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

dhmiourgikh-grafh

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο, οι εγγραφές άρχισαν.

Δηλώστε τώρα το ενδιαφέρον σας για να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

Δραστηριότητες και ασκήσεις δημιουργικής γραφής που έχουν ως στόχο τη «μεταμόρφωση» των συμμετεχόντων σε «παραγωγούς ιδεών» μέσα από την επεξεργασία ερεθισμάτων από το περιβάλλον τους.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διάρκεια σεμιναρίου: (δέκα 3ωρες συναντήσεις/ μια φορά την εβδομάδα) 30 ώρες
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης
Έναρξη σεμιναρίου με τη συμμετοχή 7 ατόμων
Μέγιστος αριθμός ατόμων 12
Τιμή 180 (προκ 20 + 4 δόσεις x 40)€

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής θα δομηθεί σε τρία στάδια:

 1. Πώς κατεβαίνουν οι ιδέες | Προ – συγγραφικό / αναγνωστικό στάδιο
 • Αξιοποίηση αποσπασμάτων από αγαπημένα και εμβληματικά λογοτεχνικά κείμενα (διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα) για την κατανόηση των αφηγηματικών τεχνικών.
 • Διαδρομές και τεχνικές διαμόρφωσης του λογοτεχνικού ήρωα(διαφοροποιήσεις ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος, λογοτεχνικές και συγγραφικές συμβάσεις κτλ.)
 • Σύλληψη πρωτότυπων συγγραφικών ιδεών και αρχικός σχεδιασμός του σκελετού μιας ιστορίας (ήρωας, δευτερεύοντα πρόσωπα, σκηνικό, χρονική εξέλιξη, αφηγηματικά ευρήματα, ανατροπές κτλ.)

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Δραστηριότητες και ασκήσεις δημιουργικής γραφής που έχουν ως στόχο τη «μεταμόρφωση» των συμμετεχόντων σε «παραγωγούς ιδεών» μέσα από την επεξεργασία ερεθισμάτων από το περιβάλλον τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ασκήσεις σχεδιασμού ιστορίας και παραγωγής γραπτού λόγου στη βάση ευφάνταστων δραστηριοτήτων παρατηρητικότητας, που ανατίθενται κάθε φορά στους συμμετέχοντες. Απώτερος σκοπός είναι να κατανοήσουν ότι το περιβάλλον που κινούμαστε αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και να μάθουν πώς να είναι προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τις λεπτομέρειες και τα ερεθίσματα, που μέχρι πρότινος προσπερνούσαν, για την παραγωγή ιδεών, το σχεδιασμό της πλοκής και τη συγγραφή ιστοριών.

Οι συμμετέχοντες καλούνται πριν από κάθε συνάντηση να:

 • «ζήσουν» ένα φανταστικό σενάριο αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός μυθιστορηματικού ήρωα
 • να εμπνευστούν μια ιστορία με βάση άγνωστους ανθρώπους που θα συναντήσουν
 • να κατασκευάσουν περιστατικά άξια αφήγησης που εμπλέκουν ανθρώπους και ερεθίσματα από την καθημερινότητά τους

και με βάση αυτά να συγγράψουν μικρές ιστορίες ή να κατασκευάσουν το σκελετό μιας μεγαλύτερης έκτασης αφήγησης στη διάρκεια των συναντήσεων, υλικό το οποίο θα αξιολογείται, θα σχολιάζεται και θα τροποποιείται μέχρι να αποκτήσει λογοτεχνική αξία.

2. Από την ιδέα στο κείμενο | Συγγραφικό στάδιο

 • Στοχευμένες ασκήσεις δημιουργικής γραφής με σκοπό την καθοδήγηση των συμμετεχόντων στη σωστή χρήση των βασικών συστατικών του λογοτεχνικού κειμένου.
 • Παραγωγή κειμένου/ Συγγραφή (ποικιλία αφηγηματικών λογοτεχνικών κειμένων)
 • Επάλληλες γραφές

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Κατανόηση της διαδικασίας μετατροπής της ιδέας σε λογοτεχνικό κείμενο μέσα από μια σειρά ασκήσεων δημιουργικής γραφής που έχουν ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το «σύμπαν» ενός μυθιστορήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μύηση στο συγγραφικό σύμπαν, στον τρόπο που στήνουμε έναν άλλο κόσμο με δικούς του κανόνες, νόμους, ήθη, μορφές κτλ.

3. Επικοινωνία του λογοτεχνικού κειμένου με τον αναγνώστη | Μετα – συγγραφικό στάδιο

 • Παρουσίαση συγγραφικών δοκιμών
 • Σχολιασμός από τους διδάσκοντες και συζήτηση στην ολομέλεια
 • Επάλληλες γραφές/ τελική γραφή

Σημείωση: Το σεμινάριο υποστηρίζεται από προβολές σε προτζέκτορα, δεδομένου του ότι η τεχνολογία είναι σύμμαχος που εξάπτει το ενδιαφέρον και βοηθάει στην ακριβέστερη απεικόνιση και κατασκευή λογοτεχνικών χαρακτήρων, σκηνικών, καθώς και λογοτεχνικών κειμένων!

Κατοχύρωση θέσης

Για την κατοχύρωση της θέσης σας είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού, που αναγράφεται στις πληροφορίες του σεμιναρίου, εντός 5 ημερών από την αποστολή της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 

Τρόποι πληρωμής εδώ.

Περιηγηθείτε σε όλα τα σεμινάρια της κατηγορίας!

dimiourgiki-grafi-ergastirio

 

alexandra mavridou Αλεξάνδρα Μαυρίδου.   Γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει μόνιμα. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το Σεπτέμβριο του 2013 υπηρετεί στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο ΕΑΠ και Δημιουργική Γραφή σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στη Δημιουργική Γραφή και στην αξιοποίησή της στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων.
Σχετικές εισηγήσεις της σε συνέδρια έχουν δημοσιευτεί στα οικεία Πρακτικά. Άρθρα της με θέματα σχετικά με τη Δημιουργική Γραφή έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονική περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.
Υλοποιεί τον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του Ομίλου έχει συνδιοργανώσει σχετικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και τον Β΄ Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής. Έχει οργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια και επιμορφώσεις σχετικές με τη Δημιουργική Γραφή σε ΚΔΒΜ (Οξυγόνο, Μεταίχμιο), στον Ιανό, στον Κωνσταντινίδη κτλ. Παράλληλα έχει δώσει σχετικές διαλέξεις στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Έχει επιμεληθεί και προλογίσει ποιητικές συλλογές και έχει συντάξει άρθρα & κριτικές. Συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό περιοδικό «24 γράμματα» στο λογοτεχνικό ένθετο «ΕΑΝ» και έχει δημοσιεύσει κείμενά της σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά (Λεξιτανίλ, Παρέμβαση κτλ). Αποτελεί μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Χρονικά”.
Γράφει ποίηση και πεζά σύντομης φόρμας.

Extras
Η Αλεξάνδρα της μεταδοτικότητας, της φαντασίας, του πάθους.
Οι σπουδαστές στα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής τα οποία συντονίζει, είναι οι άνθρωποι που μπορούν με μια φράση τους να δημιουργήσουν μια μεγάλη ή μικρή “τομή” σε μια μέρα που φαίνεται όπως όλες οι άλλες: “Γράφοντας αλλάζω με τον τρόπο που εγώ θέλω. Είμαι θνητός αλλά έχω το θάρρος να ονειρεύομαι” (λόγια σπουδαστή).
Εκτονώνεται διαβάζοντας, γράφοντας, καταργώντας τους όρους και τα όρια. Η φράση που την αντιπροσωπεύει: “Πλίνθο πλίνθο τον μάταιο τούτο κόσμο ονειροκτίζω”.

rouvas giorgos Γιώργος Ρουβάς.  Γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων σε προπτυχιακό επίπεδο και Πληροφοριακά Συστήματα σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αξιοποίηση των ΤΠΕ και της Δημιουργικής Γραφής στην εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης και σεμινάρια με θέμα την αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στην εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικούς φορείς.
Σχετικές εισηγήσεις του σε συνέδρια έχουν δημοσιευτεί στα οικεία Πρακτικά. Άρθρα του με θέματα σχετικά με τη Δημιουργική Γραφή έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονική περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιμελητής των εκδόσεων του Ομίλου και σχεδιαστής και διαχειριστής της ιστοσελίδας του. Έχει οργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια και επιμορφώσεις σχετικές με τη Δημιουργική Γραφή σε ΚΔΒΜ (Οξυγόνο, Μεταίχμιο), στον Ιανό, στον Κωνσταντινίδη κτλ. Παράλληλα έχει δώσει σχετικές διαλέξεις και έχει υλοποιήσει εργαστήρια στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.
Έχει δημοσιεύσει κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική. Γράφει ποίηση και μυθιστορία.

Extras
Εφευρετικός με φαντασία. Ανακαλεί μια φράση σπουδαστή του, που σχηματίζει χαμόγελα: “Σημασία δεν έχει ποιο χάρτη φαίνεται να ακολουθείς, αλλά ποιος χάρτης σε ταξιδεύει”.
Πιστεύει πως αυτό που χαρακτηρίζει ένα όμορφο μυαλό είναι η ικανότητά του να χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό και να τροφοδοτεί την καρδιά του με το μεγαλείο μικρών, ασήμαντων στιγμών και μικροσκόπιο για να φιλτράρει τα μεγάλα και σημαντικά, για να μην πονέσει το στομάχι του.
Στις στιγμές της εκτόνωσής του παρατηρεί, καταγράφει, διαστρεβλώνει, ιστοριοποιεί.